Płaski placek z ciasta, które zawiera jajka, mleko, olej, a smażony na gorącej patelni, jest chyba znany pod każdą szerokością geograficzną. Popularne i lubiane naleśniki były tematem warsztatów kulinarnych, które 20 marca odbyły się w naszym ośrodku. Zadanie polegało na zebraniu przepisów, sporządzeniu listy produktów, a następnie samodzielnym przygotowaniu naleśników w dwóch wersjach – słodkiej i wytrawnej. Młodzi kucharze stosowali umiejętności matematyczne w praktyce, wykazali się pracowitością oraz ogromną inwencją. Finalnie powstała góra naleśników, z którą dzielnie walczyliśmy podczas drugiego śniadania. Na stołach zagościły: smaczne trójkątne ze szpinakiem i słonym serem, meksykańskie z mięsem i prawdziwie wiosenne ze świeżymi warzywami, słodkie z serkiem, truskawkami czy kremem czekoladowym, a nawet w wersji amerykańskiej – pancakes. Jednym słowem… dla każdego coś pysznego!